Dietetyczne warzywne babeczki

Nasz dietetyk znów wpadł na ciekawy pomysł. Wypieki z warzyw są szybkie i łatwe do przygotowania, zawierają ogromną porcje witamin dzięki czemu są znacznie bardziej wartościowe niż tradycyjne wypieki.

Babeczki zaskoczą Cię smakiem i konsystencją dzięki czemu unikniesz nudy w diecie. Przepis jest uniwersalny i można go modyfikować poprzez dodawanie nowych warzyw sezonowych (karczochy, szparagi, papryka…) Pamiętaj również, że czym więcej warzyw tym lepiej, możesz zmniejszać ilość ciasta w stosunku do warzyw. Wtedy babeczki będą jeszcze bardziej zdrowe i smaczne.

Składniki ( 12 babeczek):

  • 1 brokuł 500 g
  • 1 cukinia 240 g
  • 1 marchewka 45 g
  • 5 suszonych pomidorów 40 g
  • garść oliwek czarnych 45 g
  • 3 plastry sera feta 60 g
  • 1 szklanka mąki owsianej (Melvit) 140 g
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego 100 g
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • łyżka bazylii oraz oregano

Sposób przygotowania:

Brokuł umyj i podziel na małe różyczki, łodygę brokułu obierz ze zgrubiałej skórki i pokrój w słupki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć różyczki brokułu gotuj przez 3-4 minuty, aby nie były zbyt miękkie.

Cukinię i marchewkę umyj i pokrój na paski, podduś na małej łyżeczce oleju rzepakowego. Suszone pomidory za pomocą ręcznika papierowego odsącz z nadmiaru oliwy.

W większym naczyniu ubij jajka dodaj odrobinę soli oraz łyżkę bazylii i oregano, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia  i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj mleko 1,5% tłuszczu. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca tak aby mogło rozpłynąć się pomiędzy warzywami w babeczkach (konsystencja budyniu).

Warzywa wymieszaj z serem feta i rozłóż w papierowych foremkach do muffinek, a następnie przenieść do naczynia (forma do mufinek lub blaszka). Zalej całość wyrobionym ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz przez 15-25 minut, aż się zarumienią.

Wartości odżywcze dla 1 babeczki z warzyw 178 kcal. W tym Białko 6,1 g, tłuszcze 12,6 g, węglowodany 10 g