Zupa krem z czerwonej papryki z czarną fasolą i ciecierzycą

Pikantna zupa krem z czerwonej papryki to sycące danie nie tylko dla wegetarian.

Dodana do zupy ciecierzyca to doskonałe źródło magnezu, cynku, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza. Duża zawartość białka, błonnika i niski indeks glikemiczny, pozytywnie wpływa na redukcję masy ciała, dlatego warto wprowadzić ciecierzycę do swojego menu. Natomiast papryka to bogactwo witaminy C. Poza witaminą C w papryce czerwonej znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A, witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3).

Składniki 6/7:

  • 9 sztuk czerwonej papryki 1 kg
  • ciecierzyca 200g
  • czarna fasola 100g
  • bulionu warzywnego 1l
  • 1 papryczka peperoni 20g
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 40 g
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól
  • garść natki pietruszki
  • mozzarella light

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę opłucz, następnie namocz w zimnej wodzie (najlepiej w nocy), po 8-10 godzinach (rano), gdy ciecierzyca napęcznieje, gotuj przez 60-80 minut. Ciecierzycę możesz kupić już gotową w słoiku,

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na dwie połówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj papryki. Rozgrzej piekarnik (góra,dół) do 195 stopni C. Włóż papryki do rozgrzanego piekarnika (środkowa blaszka) i piecz przez 45 minut. Uważaj aby podczas pieczenia nie poczerniała skórka papryki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy dodaj paprykę wędzoną, zmniejsz ogień i przez 2,3 minuty podsmaż. Do całości dolej 1l  bulionu warzywnego lub drobiowego i upieczone papryki. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, dodaj papryczkę pepperoni i zmiksuj na krem.

Czarną fasolę oraz ciecierzycę dodaj do zupy, posyp natką pietruszki i dodaj odrobinę mozzarelli o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Smacznego!

Wartości odżywcze dla 6\7 porcji zupy 1498 kcal. W tym Białko 55,3 g, tłuszcze 54g, węglowodany 182,5g, błonnik 32,4 g.