Domowy chleb z chrupiącą skórką

Pieczenie chleba w domu zyskuję coraz większą popularność. Jest kilka powodów, żeby poświęcić trochę czasu i upiec go samemu.

Po pierwsze wiesz co jesz, nie zawiera karmelu oraz chemicznych dodatków, dzięki temu pozostaje długo świeży, nie zawiera stabilizatorów oraz substancji zagęszczających, a po wyciągnięciu z pieca jest jeszcze ciepły i chrupiący.

Składniki 1 bochenek:

  • 500 g mąki orkiszowej do wypieku chleba
  • 50g drożdży (najlepiej świeże)
  • 500ml letniej wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli 20g
  • 25g płatków owsianych
  • 25g siemienia lnianego
  • 1 żółtko
  • czarnuszka 2 łyżeczki 20g

Sposób przygotowania:
Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj rozkruszone drożdże oraz ocet jabłkowy, sól, płatki owsiane, siemię lniane.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką. Stopniowo wlewaj wodę, dokładnie mieszając wszystkie składniki- możesz użyć miksera. Wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego. Blaszkę na chleb średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia, dodaj ciasto i przykryj ściereczką płócienną pozostaw na 50 minut do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie posmaruj wierzch żółtkiem i oprósz czarnuszką. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C ( bez termoobiegu, opcja góra-dół) i wstaw wyrośnięte ciasto do piekarnika na 60 minut.

Po godzinie wyłącz piekarnik,lekko uchyl i po kilku minutach wyciągnij chleb.

Wartości odżywcze 1 bochenek chleba 2037 kcal. W tym Białko 74 g, tłuszcze 33,9 g, węglowodany 348 g, błonnik 52 g.

Wartości odżywcze na 1 kromka (40g)81 kcal. W tym Białko 5,9g, tłuszcze 2,7g, węglowodany 2,7g, błonnik 4,1 g