Rozgrzewająca zupa krem z dyni i pory, to doskonały pomysł na dietetyczny ciepły posiłek w chłodne dni.

Imbir dodany do zupy rozgrzeje Twój organizm, a ponadto ma właściwości bakteriobójcze, odkażające oraz wspomaga odporność organizmu. Olejek zawarty w kłączu imbiru, może wspomóc perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwi problemy związane z przemianą materii, co wspomoże odchudzanie. Nie bój się eksperymentować z przyprawami w kuchni bo to dzięki nim potrawa nabiera smaku. Smacznego!

Składniki 1 porcja:

  1. Dynia (200g)
  2. Por – biała część (50g)
  3. Ojej rzepakowy 1 łyżka (10g)
  4. Bulion warzywny (10g)
  5. Jogurt naturalny (opcjonalnie)
  6. 1 łyżeczka curry
  7. 1 łyżeczka imbiru
  8. Sól
  9. Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (piekarnik góra), następnie włóż cała dynię do piekarnika na około 20 minut. Gdy dynia będzie upieczona z łatwością ją obierzesz.
  2. Upieczoną dynię ostudź, oraz obierz ze skórki i pozbaw pestek.
  3. Białą część pora i trochę zielonej, pokrój oraz sparz wrzątkiem.
  4. W garnku rozgrzej olej rzepakowy ok.2 łyżki dodaj już upieczony miąższ ą dyni oraz por, dolej około 250 ml bulionu warzywnego, uważaj żeby zupa nie była zbyt „wodnista”. Gotujemy około 20 minut.
  5. Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, curry imbir.
  6. Ugotowaną zupę zmiksuj.
  7. Przed samym podaniem dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego, odrobinę sezamu oraz pestek dyni.
  8. Pyszna i dietetyczna zupa gotowa! Smacznego!

Wartości odżywcze na jedną porcję 216kcal. W tym Białko 5g,  tłuszcze 13,9, węglowodany 20,3, błodnnik 7,2.