
Rozgrzewająca zupa krem z dyni i pory, to doskonały pomysł na dietetyczny ciepły posiłek w chłodne dni.
Imbir dodany do zupy rozgrzeje Twój organizm, a ponadto ma właściwości bakteriobójcze, odkażające oraz wspomaga odporność organizmu. Olejek zawarty w kłączu imbiru, może wspomóc perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwi problemy związane z przemianą materii, co wspomoże odchudzanie. Nie bój się eksperymentować z przyprawami w kuchni bo to dzięki nim potrawa nabiera smaku. Smacznego!
Składniki 1 porcja:
- Dynia (200g)
- Por – biała część (50g)
- Ojej rzepakowy 1 łyżka (10g)
- Bulion warzywny (10g)
- Jogurt naturalny (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (piekarnik góra), następnie włóż cała dynię do piekarnika na około 20 minut. Gdy dynia będzie upieczona z łatwością ją obierzesz.
- Upieczoną dynię ostudź, oraz obierz ze skórki i pozbaw pestek.
- Białą część pora i trochę zielonej, pokrój oraz sparz wrzątkiem.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy ok.2 łyżki dodaj już upieczony miąższ ą dyni oraz por, dolej około 250 ml bulionu warzywnego, uważaj żeby zupa nie była zbyt „wodnista”. Gotujemy około 20 minut.
- Dodajemy przyprawy, sól, pieprz, curry imbir.
- Ugotowaną zupę zmiksuj.
- Przed samym podaniem dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego, odrobinę sezamu oraz pestek dyni.
- Pyszna i dietetyczna zupa gotowa! Smacznego!
Wartości odżywcze na jedną porcję 216kcal. W tym Białko 5g, tłuszcze 13,9, węglowodany 20,3, błodnnik 7,2.
Najnowsze komentarze